fredag 23. august 2013

Oldemor Ragnhild Lagerta Olsen f. 3.oktober 1899

Oldemor er vel den eneste personen jeg vet om som jeg har kjent og som var født på 1800-tallet :)

Hun ble født på Hellesmo, Tjøme 3.oktober i 1899. 27.desember samme år ble hun døpt. Ser nå at det blir vanskelig å få "kjøtt på beina". Har stort sett opplysninger fra kilder og litt fra meg. Men jeg skriver det jeg har, så kanskje jeg finner mer info etterhvert.

I 1900 bor hun med foreldrene, halvsøster Juliane Marie og broren Osvald Reinholdt i Hellesmoløkken på Tjøme.I 1910 bor hun sammen med foreldrene og 2 søsken, Osvald Reinholdt og Aagot Petrine, i Nordre Bjørnevog på Tjøme.
Konfirmasjonen stod 4.oktober 1914.6.april 1921 giftet hun seg med Fredmar Bjarne Johannessen f. 3.februar 1895 i Drøbak. De fikk 3 barn - 2 døtre og en sønn. Når yngste sønnen blir født i 1926 bor de fortsatt på Hellesmo på Tjøme.

Jeg husker oldemor fra barndommen min. Ferier og besøk jeg hadde på Tjøme, hvor vi alltid var innom oldemor som bodde nesten ute på Verdens Ende. Jeg lekte i det kuperte terrenget og skyttergravene etter krigen ikke så langt unna huset hennes. Vi var også på Mostranda og bada noe ganger. For å komme til oldemor husker jeg vi gikk opp en smal og bratt trapp. Vi kom inn på kjøkkenet hennes, og inn til høyre var det en liten stue og soverom om ikke jeg husker feil - på en stol var det dandert et hekla lappeteppe...må oppdatere meg med mamma der. Gikk du igjennom kjøkkenet kom du til spisestue/stue. Og gikk du inn i kottet fra stua, kom du jammen i meg til badet. Jeg husker også at mamma og pappa alltid kjøpte likør til henne, tror det var til jul faktisk. Det var alltid spennende å komme til oldemor.

Jeg har fått 2 ting etter oldemor, det er stuebordet vi bruker i det daglige og en 4-binds bibel med bilder. Disse 2 tingene setter jeg stor pris på.

Vi sendte brev til hverandre. Jeg fikk alltid en blå tierlapp i brevet, kan det være derfor jeg sendte brev tro? ;) har 5 brev og et bursdagkort fra oldemor. Legger ut 2 av brevene her.
Et drøyt år etter brevet over her, 26.august 1987 døde oldemor, nesten 88 år gammel. Hun fikk drypp og hjerneslag det siste året om ikke jeg husker feil. Jeg var 13,5 år gammel da hun døde. Jeg har mange gode minner etter oldemor, til tross for at jeg ikke var så gammel :) jeg får ringe mamma for å få henne til å fylle inn hullene her ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar